Kézipoggyász-helyzet: szigorítás mindenfelé, figyeljünk a szabályokra!
2010. március 10. szerda, 07:43

Az elmúlt hónapokban is jópár fapados kanyart tettünk és lógunk régebbről is néhány beszámolóval. Van, ami olyan átlagos volt, hogy nem fogunk íkülön rni róla, de a Gran Canariát és Nápoly-Amalfit már rég ígértük, készül is. Viszont a sok utazás legfőbb tapasztalatát most összefoglaljuk: ez pedig az, hogy egyértelműen szigorodik a kézipoggyászok vizsgálata. Továbbra is előfordul, hogy hatalmas pakkokkal jutnak fel a gépre utastársak, de egyre gyakoribb, hogy komoly szívózás megy a csomagokkal. Szinte biztos, hogy áprilistól, amikor a Wizz Air is bevezeti a reptéri becsekkolási díjat, még komolyabb ellenőrzés lesz a beszállítókapuban, aki pedig túlméretes/túlsúlyos cumóval, vagy több batyuval kísérletezik, fizethet, mint a katonatiszt.

A feladott pogyóval kapcsolatban nincs sok cécó. Általában 0,9 kiló a ráhagyás, vagyis 15,9-et a Ryannél és a Wizznél is fel lehet adni, de nekünk már genyóztak a kerek 16 kilósért. Célszerű úgy pakolni, hogy 16 kiló köré belőni a csomagot, s előre átgondolni, mit veszünk ki belőle, ha túl nehéz. Egy-két pulcsi erre a legkézenfekvőbb megoldás, amit felhúzhatunk magunkra. Ha biztos nem férünk a 16 kilóba, a Wizznél érdemes plusz 5 kilót venni előre online. Ez még az indulás napján is megtehető alapáron, egészen 3 órával indulás előttig. A Ryanairnél ilyen opció nincs, ott egy 2. csomag vétele lehet a megoldás. Ha többen utazunk, egy másik utas nevére, ha egyedül, hát magunknak - de ez jóval drágább, 15 helyett 35 euró. De mivel a reptéren pofátlanul magas összegre, 20 euróra vesznek le minden kiló túlsúly után, már 2 kiló túlsúly helyett is a 2. csomag vétele éri meg jobban. Főleg, hogy így 15 kilóval nő a keretünk. Viszont hiába veszünk 2 csomagot, nem lehet helyette egy darab 30 kilósat feladni. A Ryanairnél is lehet online még az indulás napján is, de csak a kötelező online csekkin elvégzése előtt csomagot hozzáadni a foglaláshoz alapáron.

De kanyarodjunk át a kézipogyóra. A Wizznél és a Ryannél is ugyanakkora a megengedett méret (55x40x20 cm), a súlyhatár pedig 10 kiló. Az easyJet előnye, hogy a méret pár centivel nagyobb (köszönjük a kiigazítást), ráadásul nincs súlyhatár. Súlyt amúgy sokáig egyáltalán nem mértek nekünk, az elmúlt időszakban azonban többször is beleszaladtunk, mindig a Wizznél és csak olyan reptereken, ahol nem üzemel még az online csekkolás, így a pultnál kellett bejelentkeznünk. Legfrissebb élményünk a legdurvább: Valenciában előbb lemérették a pogyót, a 12 kilósért rögtön hisztiztek, majd mután átpakoltunk egy másikba, ami csak 7 kiló volt, mindkettőt belepróbáltatták a mérőrekeszbe. Kb. 20. alkalommal utazott az a 40 literes hátizsák, amivel ezt csinálták és kis nyomkodás után bele is fért a rekeszbe. (Lemértük: a Wizz rekesze keskenyebb, mint a Ryanairé.) Mivel 45, illtve 55 literessel is sokan utaznak, jelezzük, hogy ők - ha rendesen tele van a pakk - itt bizony fennakadtak volna. Ugyanígy, a legtöbb gurulós bőröndnél gond van a méretekkel, főképp a 20 centivel.

A Ryanairnél a csomagvizsgálat a szeku előtti ellenőrzőpontnál, illetve a kapunál van. Utóbbinál mindig, ott a kassza is: 35 euró, ha nagy/sok a cucc és feladatják. A Wizznél a kapunál egyelőre kisebb a szőrözés (a döntő többség még pultnál csekkol, ott megy a méregetés), de ilyenbe is beleszaladtunk már, mégpedig épp Budapesten a múlt héten. Online csekkin után mentünk egyenesen a kapuhoz és az előbb említett 40 literes zsákot látva a celebis hölgy beszólt, hogy azt fel kéne adni. Mondtuk, hogy ne szórakozzon, eddig soha senkinek nem volt vele baja, aztán mentünk tovább a buszhoz. Komolyan mondjuk, hogy ennél a zsáknál sokkal nagyobb (főleg mélyebb, 20 helyett inkább 25-30 centis) bőröndökkel flangálnak sokan, ők előbb-utóbb készülhetnek a feketelevesre.

Persze továbbra is igaz, hogy semmi következetesség nincs az ellenőrzésekben: van, ahol agyon szopatnak rendes méretű cuccal, máshol meg akkora bőrönddel is fel lehet sétálni a gépre, amekkorát nem szégyellünk. A múlt héten Pozsonyban akkora gurulós bőrönddel jött fel egy csávó, hogy nem hittünk a szemünknek. Ránézésre látszott, hogy sose fog beférni az ülések feletti csomagtartóba, a sztyuvik sokáig szenvedtek vele, míg valahova hátra elsuvasztották. Na ezt az utas tényleg jól meg kellett volna büntetni.

A kézipogyó mérete és súlya mellett a darabszámot (one bag policy) is egyre jobban ellenőrzik, de itt könnyen lehet még szerencsénk. Pozsonyban egy asszonyság simán felsétált a gépre 1 nagy és 3 kisebb csomaggal, de van, ahol 3-an állnak a kapuban és 2 csak azt nézi, nincs-e valakinél 1-nél több pogyó. Sok helyen látjuk, hogy a Ryanair fizettet az utassal a kapunál a szabályszegésért (gyakran a laptopot szerették volna külön vinni) , sőt már az easyJetnél is láttunk ilyet, Velencében. A Wizznél kapuban fizettetést még nem láttunk, de kétségünk sincs afelől, hogy áprilistól náluk is indul a mandula.

Összefoglalva: a bátraknak lehet kockáztatni, továbbra is sokszor ki lehet cselezni az ellenőrzést. A múlt héten Bergamoban ott állt a Ryanair sztyuvija a beszállításnál, de csak ásítozott, le se szarta, kinél mi van. Ha késik a gép, akkor is gyakran sietnek, nem foglalkoznak annyira a csomagokkal. Prestwickben a gurulós bőröndöket egytől egyik bepróbáltatták a rekeszbe és le is mérték őket, a hátizsákokat viszont egyáltalán nem nézték. Néhány reptéren ki van írva, hogy a helyi duty-freeben vett cucc felvihető a megengedett 1 kézipogyón túl, de nem ez a jellemző. A trend egyértelmű: egyre nagyobb az esély, hogy szigorúan betartatják a szabályt, aki pedig vét, azt megbüntetik. Érdemes tehát betartani a korlátozásokat, persze az ismert trükköket ki lehet használni: egy sokzsebes kabátba például 3-4 kilónyi motyó simán befér és könnyedén ki lehet bírni a beszállítási procedúrát több pulcsiban is.

 

 

 
Comments (7)
az easyjetnél nagyobb a poggyászméret
7 2010. március 17. szerda, 12:41
tompus
56x45x25cm-es
Kicsi a meret
6 2010. március 15. hétfő, 01:02
alimex
Sziasztok !
Egy dolgot kell megkerdezni a celebitol,hol van a Szabvanyugyi Hivatal Hitelesitesi Bizonylata,hogy a kosar merete szabvanyos (hitelesitesi jegyzokonyv, matrica). Innentol kezdve nincs mirol beszelni.
kézipogyó méret
5 2010. március 12. péntek, 02:32
tg_mak
Felhívtam a rózsaszíneket, elmondtam, hogy a ryannál is ez a méret, de az ő rekesze mégis nagyobb. Erre azt mondta az arc, hogy a ryan biztos spórol, talán régen nagyobb volt a megengedett méret, s most csökkentették 55*40*20-ra, de nem cserélték ki a keretet!! :-DDD (Vagy igaz lenne, és amit egyesek írnak, hogy a sor mellett guroló ketreccel megy végig egy ryanes és méregeti a csomagokat, na szóval lehet hogy az a keret kisebb mint a csekinhez kitett keret? Mert az nagy szivatás lenne... :-S)

(Más: amikor panaszkodtam a szigorításokra, azt mondta, hogy követik a ryant, majdnem mondtam, hogy átlagárakban is követhetnék...)
55x40x20
4 2010. március 11. csütörtök, 21:03
Szabiboy
Nekem is ez a méretem van, és én a cégtől kaptam. (ryanaires szabványméret, ryanairnél dolgozom) és nekem is be be szólogatnak a celebisek.....
tanács mindenkinek akinek a szabványméretü börönd nem megy bele a wizzdobozba vigyetek centit, és ha kekeckednek mérjétek le elöttükk, és akkor kötelesek átengedni....
Egy nem ide tartozó kérdés, tud valaki valami infót a Fehérvári Alba airportról???
abbiza'
3 2010. március 11. csütörtök, 11:44
tg_mak
Az 55*40*20 az egy 44 literes tégla. A 40 literes túrahátizsákom pántokkal együtt kb ennyi, pánt nélkül alakra pont tégla is.
Majdnem mondtam a celebisnek (aki zsákomnak csak a súlyát mérte), hogy a wizzbe nem fér be épp, a ryanbe meg még egy polifóm is beférne mellé, de húztam el a csíkot, mert wizzel mentem, így bukhattam volna.:S
kicsi bizony
2 2010. március 10. szerda, 17:45
raino
én mindenképpen ezt csinálnám! Amúgy nekem is pöpec 55×40×20-as táskám van, ami az easy és a ryan ketreceibe vígan belemegy, nem úgy a wizzébe...
Kicsi a keret
1 2010. március 10. szerda, 16:17
tothmesz
Egy észrevétel: Múltkor volt első 1 hétnél hosszabb kézipogyós utzásom, ezért beszreztem egy túrahátizsákot, mely otthoni alapos méregetés után alaposan megpakolva is belefért a hivatalos 55x40x20-as keretbe. A Ryanair keretbe betenni is kipróbáltam minden egyes országban, ahol megfordultam. Próbaként megpróbáltam belenyomni a Wizzes keretbe, viszont abba már bele se ment. Újra lemértem és még mindig jócskán a mérethatáron belül volt.
Kérdés: Nincs kedvem úja venni, csak mert a Wizz nem tud (vagy nem akar) akkora kereteket csináltatni, mint kellene! Mit lehet csinálni, ha kötekednek? Ha lóbálom a wizzair kinyomtatott szabályzatát és viszek magammal centit, akkor kötelesek felengedni, ugye?
Please register or login to add your comments to this article.

Minden a fapadosokról

Hirdetés

Bejelentkezés