Leállt a légiforgalom Európa közel felén, Ferihegy viszont kinyitott (6. frissítés)
2010. április 16. péntek, 10:04

Az izlandi vulkánkitörés nyomán terjeszkedő hamufelhő veszélyezteti a légiközlekedést, ezért Európa északi, északnyugati fele után péntek este 7-kor Magyarországon is leállították a légiforgalmat. Ferihegyen hétfőn déltől megindulhatott a forgalom, majd kedd hajnalban korlátozások léptek életbe, végül kedden újra a nyitás mellett döntöttek a szakemberek. Európában percről percre változik, hogy ki van nyitva, illetve zárva - ennek folyamatos követésére nincs lehetőségünk, érdemes az érintett repterek weblapjait követni. Végre a budapesti reptér is kapcsolt, hogy weblapjának szolgáltatása siralmas. Egyfolytában lefagyott a nagy forgalom miatt, de már átállították új üzemmódba és tapasztalataink szerint hétfő este óta rendben működik. A budapesti járatok indulása attól függ, hogy a célreptér tudja-e fogadni őket.

Továbbra sem lehet tudni, hogy meddig tarthat a sokmillió utast érintő fennakadás. Ez függ a széltől és attól, hogy lesznek-e újabb kitörések. Akinek nem nagyon fontos utaznia, jobb, ha jóval későbbre íratja át a jegyét, vagy visszakéri a jegy árát. Akinek pár nap különbség nem számít, talán jól teszi, ha a törölt járatokról nem a holnapi, hanem esetleg későbbiekre íratja át a jegyét, hogy ne kelljen esetleg holnap megint ezzel bajlódni.

A fapados légitársaságok kártérítést nem fizetnek ilyen jellegű törlések esetén (egyértelmű vis maior helyzet van), de érdemes a szállodáról, étkezésekről számlát kérni, ezt ilyen esetekben is ki szokták fizetni a normálisabbaknál. (Tapasztalat szerint a Wizz például megteszi, kérdés, hogy ha most sokmilliós értékben jönnek majd a számlák, hogyan reagál.) Változás: már elkezdték pedzegetni, hogy az EU-s szabály ellenére most mégse fizessenek a légitársaságok, túl nagy lenne a bukta. Azt magyarázzák, hogy a mostanihoz hasonló rendkívüli helyzetben az is szállás biztosítás, ha lehet aludni a reptéren. Hm.

HELYZETKÉP

Hétfő 12.00: noha Ferihegy megnyitott a járatok nagy része hétfőn sem közlekedik. Sok országban engedélyezett az átrepülés, de a leszállás nem, illetve különböző magasságokon használható a légtér. Országonként változó az is, hogy melyik reptér van nyitva. Pl. a budapesti Wizz-célok közül Turku kinyitott (miközben Helsnki zárva), Malmö viszont zárva, miközben Stockholm Arlanda részlegesen nyitva. Járatonként lenne jó érdeklődni, de a bud.hu persze megint lefagyott. A brit légtérzár legalább kedd reggelig biztis kitart.

17.30: A Ryanair szerda délig minden járatot törölt az érintett országokban, néhány dél-európai járat közlekedik csak. A bud.hu szokás szerint halott, így Ferihegyről csak annyi infónk van, amit a reptér közleményben kiadott. A wizz göteborgi járata elindult, s a Wizz weblapja szerint az esti római járat sincs a töröltek között. A londoniak az ottani zár miatt törölve. Valószínű, hogy holnap reggeltől is minden a célállomásoktól függ: Budapest működik majd, a járatok indulása attól függ, hogy épp használható lesz-e a célállomás reptere és az adfdig használt légtér.

Kedd 11.00: Ferihegy nyitva, Bécs nyitva, Pozsony zárva. A 3 reggeli Wizz-gép közül Nápoly elment, a másik kettő törölve. Egy Germanwings-járat megjött rendben, az összes mai easyJet járat törölve. A Ryanair déhány dél-európai járatot leszámítva szerda délután 1-ig áll.

FONTOS APRÓSÁGOK

A Ryanairnél online át lehet tetetni a jegyet későbbre, de csak az online becsekkolás előtt. Senki ne csekkoljon be online, csak akkor, ha biztos, hogy megy a gép. Lényegében érdemes kivárni az indulás előtti pár óráig. Ha ugyanis valaki online becsekkolt, már csak telefonon, vagy a reptéren lehet módosítani, előbbi általában elérhetetlen.

A Wizznél most kiütközött a cég egyik óriási hátránya: nem lehet online átiratni a jegyet. Csak a telefon marad a túlzsúfolt ügyfélszolgálatra. akinek létszükséglet a minél előbbi utazás, érdemes várni az átíratással, amíg rendeződik a helyzet. Aki pedig nem éri el az ügyfélszolgálatot, nincs más választása, mint személyesen kimenni a reptérre.

Módosítás: ( 2010. április 20. kedd, 18:35 )
 
Comments (2)
Kötelező asszisztencia-szolgáltatás
2 2010. április 19. hétfő, 13:46
mol
Elvileg minden légitársaságnak kötelező szállást, ellátást, transzfert a szállás és a repülőtér között, továbbá kommunikációs lehetőséget biztosítania minden törölt járat minden utasának, a vis maiort beleértve.

Vis maior esetén (a jelenlegi helyzet egyértelműen annak tekintendő) egyedül a kompenzációs összeg (rövid távú utak esetén 250 euró) megfizetésére nem kötelezhető a légitársaság, de az asszisztenciát kötelező biztosítania.

Ez vonatkozik minden EU-ból/-ba közlekedő légitársaságra, tehát fapadosra-hagyományosra egyaránt.

Ha valaki nyaralóhelyen ragadt, akkor most jól lehet(ett) üdülni egy hetet is a légitársaság pénzén. (Valószínűleg meg kell előlegezni a légitársaságnak a költségeket, és utólag térít majd vissza.)

Lehet, hogy pár társaság csődbe megy?
Észak olaszország.
1 2010. április 18. vasárnap, 19:40
Szabiboy
Északolaszországban a legfrissebb infóim szerint szerdáig lesznek zárva a repterek. Legalábbis a Ryanair szerdáig törölte a járatait.... egyenlőre..
Please register or login to add your comments to this article.

Minden a fapadosokról

Hirdetés

Bejelentkezés